Schema generala de principiu a unei
instalatii electrice clasice din locuinta
Electrice
Instalatia
electrica
in locuinta

Schema generala de principiu
a unei instalatii clasice
  
Schema de mai jos e cea intalnita, inca, in multe locuinte construite in vremuri tovarasesti; chiar daca e simplificata, principiala, ea include toate elementele constructive ale unei instalatii electrice casnice: contor de energie electrica, tablou electric (panou de sigurante), prize electrice, intrerupatoare si lumini, conductoare si doze.

Instalatia electrica din locuinta e un circuit de curent alternativ si joasa tensiune monofazat; alternativ = alterneaza polaritatea (schimba sensul) curentului si tensiunii de 50 de ori pe secunda, cu frecventa de 50Hz (hertzi) adica, la o toleranta de 1% (daca nu se stabileste altfel prin contractul de furnizare); monofazat = o singura faza, unica, numita, de-acum inainte, Faza.
Valoarea eficace a tensiunii electrice in instalatie este de 230Vca (Volti curent alternativ) ±10% (in notatia engleza, Vac - Volts alternative current), conform standardelor Comisiei Electrotehnice Internationale miniatura link extern IEC (International Electrotechnical Commission).

Conductoarele electrice aflate in tuburile PVC (PolyVinyl Chloride) ...Schema electrica instalatia electrica in apartament
... protectoare sunt trei la numar: doua pentru alimentarea aparatelor electrice - Faza (L, firul activ) si Nulul (N, conductor neutru, nul de lucru) - si unul pentru protectia locatarilor la defectele de izolatie ale aparatelor sau cablurilor electrice - Impamantarea (PE, conductor de protectie, nul de protectie sau pamant), ca in prizele Schuko (SchutzKontakt = contact de protectie). Faza si Nulul trec prin sigurantele de protectie (fuzibile sau automate) ale fiecarui circuit (lumini sau prize), Impamantarea - niciodata.

Identificarea usoara si sigura a conductoarelor se face dupa un cod standardizat (IEC 60446) al culorilor: maro pt. FAZA, albastru pt. NUL si doua culori - verde si galben - pt. IMPAMANTARE; in instalatiile electrice mai vechi poti avea surpriza altor coduri: Faza - negru, Nul - cenusiu, Impamantare - rosu sau variante monocrome (trei conductoare de-o culoare).